Кофейно-молочное желе
Перші рецепти кавового желе з'явилися в Англії на початку XIX століття і позиціонувалися як альтернатива гарячій каві, але через прісний смак страва так і не набула популярності. Дійсно популярним кавово-молочне желе стало в 50-х роках в Європі XX століття - тепер цей десерт входить до меню багатьох західних кав'ярень, а рецепт легко повторити в домашніх умовах.
Домашнє молочно-кавове желе виходить ніжним і в міру солодким, а по своїй суті - це кава з молоком, тільки в новій оригінальній інтерпретації.
Приготування
- Зварити каву будь-яким доступним способом, у разі потреби процідити від гущі.
- Змішати желатин і воду. Поставити на водяну баню і нагрівати, поки желатин не стане рідким. Потім зняти з вогню і дати трохи охолонути. Важливо не допускати появи грудочок.
- Підігріти молоко до 60-65 °C, щоб желатин рівномірно розчинився. Додати цукор у рівних частинах до молока та кави - перемішати.
- Влити одну половину желатину в молоко, іншу - в каву. Перемішати обидві рідини, щоб желатин поширився по всьому об'єму.
- У келих для подачі налити перший шар желе, це може бути кава або молоко. Прибрати в холодильник на 15 хвилин.
- На застиглий шар, наприклад, кавовий, додати другий ще рідкий шар кімнатної температури - молоко (або навпаки).
- Залишити сформований десерт на 3 години в холодильнику, для повного застигання. Після цього готове кавово-молочне желе посипати кокосовою стружкою, тертим шоколадом або какао і подати до столу.
- За 5–10 хвилин до подачі рекомендується дістати желе з холодильника і залишити при кімнатній температурі, щоб воно не було занадто холодним.