Особенности выращивания и обработки сорта Сидра
Сидра https://papakava.ua/ua/blog/istoria_poavi_sortu_sidra ідеально пристосована до вологого та теплого клімату Еквадору - тут кавові дерева вирощують у тіні іншої рослинності на висоті близько 1600 метрів над рівнем моря, однак, Сидра добре почувається і в Колумбії, де клімат трохи холодніший, наприклад, гібрид росте на фермі Ла Негріта на висоті 1900 метрів над рівнем моря.
Висота дерев Сидри - близько 2,5 метрів, соковито-зелене листя схоже на листя Гейші, але не таке щільне, а гілки спрямовані вгору, тому дерево виглядає компактним. Розмір ягід - середній, а самі плоди Сидри дуже легко відокремлюються від гілок. Фермери відзначали, що іноді під дощем ягоди буквально падали на землю, тому найчастіше ягоди Сидри збирають вручну.
Зазвичай, для розмноження більшості гібридів потрібне штучне запилення - це трудомісткий процес, тому насіння таких різновидів дуже дороге, але Сидра відрізняється унікальним способом розмноження - батьківські дерева сорту запилюються самостійно.
Обробляють Сидр по-різному, наприклад, на фермі Гранха Ла Есперанса в Колумбії ягоди спочатку ферментують без доступу повітря протягом 48 годин. Після ферментації відбувається 48-годинний процес механічного сушіння, а далі кава сохне на “африканських ліжках” протягом 8 днів. Ферма Ла Пальма та Ель Тукан обирає натуральну обробку - кава сохне на сонці до досягнення 12% вологості, завдяки цьому методу у каві розкриваються характерні фруктові ноти.
Сидра та інші гібриди кавових зерен https://papakava.ua/ua/products/grain-coffee, які вивели в рамках проекту Nestlé, мають високу стійкість до кавової іржі, а за оцінками експертів, сорти можуть стати матеріалом нового покоління для ферм у Центральній і Південній Америці, де спостерігається критична ситуація через цю хворобу.