Посуда для чая
Напій, що бадьорить або розслабляє, терпкий або ніжний - чай відповідає очікуванням тільки тоді, коли він правильно заварений, а найважливішими факторами в приготуванні смачного напою є:
- чайний лист високої якості
- чиста, м'яка вода
- технологія та час заварювання
- правильний чайний посуд.
Матеріал
- скло - практичний недорогий матеріал, що не спотворює смак готового напою. Прозорість скляного посуду дає змогу поспостерігати за процесом заварювання та оцінити колір чаю.
- глина - відмінно накопичує та повільно віддає тепло. Глиняний посуд поступово насичується запахом того чаю, який у ньому готують. В ідеалі, для кожного сорту потрібен свій чайник, тоді кожна наступна заварка буде більш ароматною.
- порцеляна - відмінно підходить для чергування різних сортів, оскільки не вбирає запахи. Тонкий та легкий порцеляновий посуд з красивим малюнком допоможе створити потрібний для чайної церемонії настрій.
Види посуду
- Чайник - популярна та звична ємність для заварювання чаю. Класичний зовнішній вигляд, знайомий з дитинства: носик, кришка та зручна ручка.
- Гайвань - традиційний китайський посуд - являє собою велику піалу з блюдцем та кришкою. Часто гайвань використовують для дегустації чаю, оскільки під її кришкою відмінно накопичується його аромат.
- Типот - сучасний чайник, який втілює технологію протоки під час заварювання чаю. Складається з двох ємностей, одна з яких розташована всередині іншої. Невеликий резервуар наповнюється чайним листям та заливається водою, а через деякий час натисканням кнопки відкривається клапан, і готовий напій переливається в основну ємність.
- Чахай - ця ємність використовується для того, щоб після заварювання чаю злити в неї готовий настій. У чайнику або гайвані напій заварюється нерівномірно, а після переливання в чахай смак стає однорідним, тобто однаковим для всіх учасників чаювання.
- Піала - маленька кругла ємність, з якої п'ють ароматний напій. Піали зазвичай менші від звичних нам чайних кухлів та не мають ручок.
- Чабань - так називають дошку для традиційного чаювання - в її основі знаходиться трубочка для зливу води або піднос.