Єменія — цікавий і перспективний новий різновид кави
Усі основні відомі різновиди арабіки відкрили ще до 20 століття. Донедавна були відомі чотири її материнські популяції: ефіопські зразки, тіпіка, бурбон та SL-34/SL-17. Здавалося б, нових відкриттів більше не передбачається, але під час дослідження ландшафту Ємену компанія Qima coffee зробила відкриття - вони оголосили, що виявили п'ятий, раніше невідомий різновид арабіки - Єменію.
Новий смак із найвищими оцінками
Останньою яскравою подією у світі зернової кави до Єменії було відкриття різновиду Гейша, проте їх складно поставити в один ряд. Гейша - це яскравий незвичайний смак, але всього один, а Єменія може дати незліченну безліч різних смаків.
Новий різновид оцінила організація Alliance for Coffee Excellence. На каппінгу були присутні 35 суддів від 24 провідних світових кавових компаній із 14 країн. Деякі лоти Єменії отримали найвищі оцінки у світі - 90+. Загалом цей різновид набрав найвищий середній бал. Таким чином, Ємен став країною походження кави з найвищим балом в оцінці Cup of Excellence цього року.
Стійкість до суворого клімату
У кавовій індустрії існує проблема: різновиди кави з яскравим смаком і високими оцінками за SCA, як правило, менш стійкі до перепадів температур, а більш невибагливі різновиди мають менш цікавий смак. Єменія ж об'єднує в собі і яскравий смак, і стійкість.
Стійкість до перепаду температур важлива, тому що у світі кави є серйозна проблема - зміна клімату - це основна загроза, з якою може зіткнутися арабіка в наступні десятиліття.
Погодні умови Ємену зараз демонструють, що може статися зі світовим кліматом через 10-20 років: мало дощів, великі перепади температур - від +30 °С до 0 °C та навіть нижче.
Єменія зростає якраз у цих жорстких умовах, а отже, генетичні експерименти з нею можуть допомогти вивести нові різновиди кавових дерев, здатних адаптуватися до суворішого навколишнього середовища.