Індустрія кави в Папуа – Новій Гвінеї
Кава - один із головних напрямків в аграрній галузі Папуа - Нової Гвінеї (ПНГ) - на її частку припадає понад чверть доходу від експорту сільськогосподарської продукції. Майже три мільйони жителів цієї країни зайнято в кавовій індустрії, а природні фактори регіону ідеально підходять для вирощування високоякісної кави.
Як розвивалася кавова індустрія
Точно невідомо, як кава з'явилася на островах ПНГ - за основною версією, її привезли колонізатори. Багато джерел згадують Емму Форсайт (Коу) - жінка, яка в 19 столітті розвивала на цих островах аграрний бізнес. За допомогою зятя, німецького ботаніка та плантатора Річарда Паркінсона, вона створила великі плантації какао та кокосів у провінції Східна Нова Британія, там же росли і кавові дерева.
Уперше про вирощування кави на території Папуа - Нової Гвінеї згадується у звіті уряду від 1890 року. В 1897 році в країні було створено кавову ферму “Variarata” - на ній вирощували 20 тисяч дерев арабіки, а у 1901 році звідси почали експортувати каву до Австралії.
З 1950 року в країні різко збільшували площі, віддані під каву, навіть сусідство з Індонезією не знизило інтерес до новогвінейського кавового зерна. Обсмажувальники та споживачі оцінили солодкий смак місцевої кави з фруктовими нотами, а іноземні інвестори - ідеальні умови для її вирощування.
Особливості виробництва кави
Каву вирощують у 18 із 22 провінцій країни - загалом понад 450 000 ферм. Сьогодні близько 80% кави в Папуа - Новій Гвінеї надходить від дрібних господарств, а тутешні невеликі ферми називають "кавовими садами" - подекуди на них росте не більше 20 дерев.
Більшість ферм розташована в горах, вище 1500 метрів, а дістатися до них можна тільки пішки або літаком - це ускладнює доставку техніки, тому тут використовується лише ручна праця. Новогвінейська кава має органічне походження, тобто вирощена в природних умовах без використання хімікатів та промислових добрив.
Усю каву в країні піддають митій обробці, а на невеликих фермах цей процес дуже непослідовний, тому існує ризик виникнення небажаних ароматів, зокрема смаку яловичого бульйону. Далі частина зібраної кави надходить у великі сортувальні центри - там її змішують та продають уже у вигляді блендів усередині країни, або відправляють на експорт.