Що таке халлінг

На кавових зернах, після обробки, залишається пергаментна оболонка - вона захищає зерно від зовнішніх впливів, але перед експортом та тим, щоб купити зернову каву її потрібно видалити, тому для цього і потрібен халлінг.

Халлінг - це процес лущення, під час якого видаляють пергаментну оболонку, якщо каву обробляли сухим способом, при халлінгу видаляють висушену ягоду цілком, а щоб при халлінгу не зіпсувати зерна, потрібно врахувати три умови:

  • Відразу після обробки зерна мають “відпочити”, тому після обробки та сушіння, каву поміщають на склади та чекають протягом декількох місяців, а коли приходить замовлення, каву очищають від пергаментної оболонки та відправляють замовнику.
  • При старті обробки вологість зерна 65%, а до фіналу вона має знизитися до 10–12%. За такої вологості біохімічні процеси сповільнюються та оберігають зерна від втрати мікроелементів.
  • Пергаментна оболонка захищає зерно від впливів зовнішнього середовища, тому щоб із зерном нічого не трапилося після халлінгу, його потрібно упаковувати в спеціальні захисні мішки.

Як відбувається халлінг

Раніше халлінг робили вручну, але тепер для цього є спеціальні пристрої – халлери, за допомогою тертя вони вилущують пергаментну оболонку. Важливо, щоб халлер був добре відкалібрований і зерна не нагрівалися в процесі - вони мають залишатися прохолодними.

Залишилося перевірити, щоб на зернах не було дефектів - наразі найефективніший спосіб відібрати дефектні зерна - зробити це вручну. Без відбору дефектів, у каві можуть траплятися почорнілі, поламані або закислі зерна - одне таке зерно легко може зіпсувати смак усієї чашки.

Завантаження..