Завантаження..

Смаколики з кави до Різдвяного столу

Напередодні Новорічних свят, ми всі в пошуках цікавих та незвичних рецептів до святкового столу. В кожного з нас, щороку виникає бажання пригостити друзів та рідних чимось неординарним, таким, щоб приємно здивувати подачею, або ж смаком неперевершених страв. Ми дістаємо найкращий посуд, готуємо та прикрашаємо помешкання, яке наповнюються п'янкими ароматами спецій.

З основних страв, першість завжди посідають м'ясні страви. Стіл доповнюють закусками, салатами, та десертами за класичними, індивідуальними, або ж сімейними рецептами.

Якщо ж замінити одну зі спецій в рецепті, звична страва може набути зовсім іншого, неперевершеного смаку та аромату. Однією з таких спецій є - кава.

Ми звикли що каву необхідно вживати у вигляді напою, проте справжні поціновувачі, використовують її крім основного способу ще й у вигляді спеції. Так, саме - спеції. Незвично, проте повірте - дуже смачно!

 Здивуйте своїх гостей на Різдво, приготувавши один з наступних кавових рецептів:

Соковита яловичина в кавовому маринаді

Для приготування, підготуйте наступні інгредієнти:

  • яловичина - 1 кг;
  • оливкова олія - 4 ст.л. (40 г);
  • соєвий соус - 4 ст.л. (40 г);
  • ½  чашки свіжозвареної кави - 120 мл;
  • сіль та перець - за смаком;
  • кавові зерна, мигдалеві пластівці та гілочка розмарину - для оздоблення.

Для початку необхідно приготувати маринад. Змішуючи разом: свіжозварену каву, олію та соєвий соус.

Яловичину нарізаємо шматочками, та викладаємо в щойно зроблений маринад. Після чого, мясо залишаємо маринуватися мінімум на годину.

Після того, як усе гарно промаринувалося, не потрібно одразу виливати маринад. Він нам ще знадобиться. Його необхідно злити в окремо підготовлену ємність.

Зливши рідину, обсмажте мясо на пательні, рівномірно з усіх боків. Залишком маринаду полийте майже готову яловичину, та дайте трохи випаруватися. Спеції, сіль та перець - додають виключно за смаком.

Після, соковиту, запашну яловичину з кавовим ароматом викладають на тарілку, поливають залишком соусу з пательні, для надання більш соковитого смаку.

Для фінальної, різдвяної ноти, страву прикрашають кавовими зернами, мигдалевими слайсами та гілочкою розмарину, або ж гілочкою ялиці та подають до святкового столу.

 

Окрім основної страви за допомогою кави, можна приготувати безліч смачних десертів.

Кавова панакота

Для приготування, підготуйте наступні інгредієнти:

  • 33% вершки - 330 мл;

  • цукор - 4 ч.л.;

  • ванільний цукор - 1 ч.л;

  • розчинна кава - 2 ч.л.;

  • 1-н жовток;

  • желатин - 20 г.

Для почату необхідно 20 г. желатину розчинити в 1 ст. л. води та залишити набухати.

До кастрюлі з товстим дном, вилити 330 мл вершків, додати каву, розмішати та довести до кипіння.

Знявши суміш з вогню. Збийте вінчиком жовток із цукром та ваніліном. Поступово влийте жовток у гарячі вершки, обов'язково постійно помішуючи. Додайте желатин та ще раз гарно перемішайте, до однорідної консистенції.

Розлийте по креманках і поставте в холодильник для застигання.

Прикрашають панакоту - різними інгрідієнтами за смаком. Апельсиновою цедрою, тертим какао, шоколадом, карамельним сиропом, м'ятою...

Кавово-молочне желе

Підготуйте наступні інгредієнти:

  • молоко - 500 мл;

  • цукор - 6 ст.л.;

  • ванільний цукор - 0,5 ч.л;

  • розчинна кава - 2 ч.л.;

  • кава - 2 ст.л.;

  • желатин - 30 г;

  • вода - 600 мл.

Так як, желе має складатися з декількох шарів двох кольорів – темного та світлого. Їх необхідно по-черзі наливати у форми. Перед кожним залиттям нового шару желе в креманках переміщують до холодильника для охолодження та повного застигання.

Для приготування світлих шарів: беруть 15 г. желатину та замочують в 100 мл. холодної води. Дві склянки молока, необхідно довести до кипіння та додати 3 ст. л. цукру та дрібку ваніліну. В охолоджене молоко вводять розчинений желатин, ретельно перемішуючи. 

Для приготування темних шарів: так само беруть 15 г. желатину та замочують в 100 мл. холодної води. Залишають на 40 хвилин для набухання, та заливають кавою (2 ст. л. кави на 2 склянки води). Додають 3 ст. л. цукру, перемішують і дають час щоб охолонути.

Після того, як останній шар застигне, желе можна прикрасити кавовими зернами та шматочками чорного шоколаду.

Тірамісу

Для приготування тірамісу, вам необхідні наступні інгредієнти:

  • перепелині яйця - 12 шт;

  • цукор - 8 ст.л.;

  • маскарпоне або домашній сир - 400 г.;

  • бісквітне печиво - 200 г.;

  • мелена чи розчинна кава - 2 ст.л.;

  • лікер - 1 ст.л.;

  • какао-порошок - для прикрашання.

Спочатку готуємо міцну каву. Додаємо в свіжезварену каву більшу половину лікеру.

Після необхідно відділити жовтки та збити їх з цукром, додаючи залишок лікеру. Якщо замість маскарпоне, ви використовуєте домашній сир, його потрібно збити в кухонному комбайні разом із цукром і вершками, або сметаною, до консистенції густої сметани.

Білки збити в піну і додати до сирної маси. Печиво поламати і ненадовго замочити в каві.

Викладають наступним чином: першим на дно келиха лягає шар печива, після шар сирної маси, повторюючи черговість декілька разів. Останій шар прикрашають просіяним через сито какао-порошком.

Майже готовий десерт необхідно помістити в холодильник на кілька годин та після застигання подавати до святкового столу.

Експерементуйте! Створюйте свої рецепти за допомогою улюбленої кави!

З Новим Роком та Веселого Різдва!