Що таке одностовбурна система вирощування кави

Традиційно виробники вважали: чим більше у дерева плодоносних гілок, тим більше врожаю воно принесе, але час показав, що це не так, адже велика кількість гілок передбачає збільшення витрат на обробку та полив одного дерева, але є й інші чинники, які змусили фермерів відмовитися від традиційної системи вирощування кави https://papakava.ua/ua/products/grain-coffee.

Кліматичні зміни - ця проблема особливо актуальна для виробників арабіки, адже, навіть, при зміні середньорічної температури на півградуса, здоров'я кавових дерев погіршується, що впливає на кількість врожаю, смак та аромат кави, а якщо вона продовжить зростати - дерева можуть не вижити й зовсім.

Наступний фактор - зниження доступності робочої сили: виробникам стає складніше знайти помічників на плантації, адже догляд за кавою та збір ягід - загалом, виснажлива робота, а багатостовбурні дерева потребують додаткової уваги. Дедалі менше людей хоче займатися цим за невеликі гроші, при цьому у фермерів немає коштів на техніку, що здатна замінити ручну працю.

Вирощування дерев традиційним багатостовбурним способом стало обходитися дорожче та складніше, ніж раніше. У підсумку, через це деякі фермери перестали виробляти каву https://papakava.ua/ua/products/grain-coffee та зайнялися іншими культурами, наприклад, авокадо, але є ті, хто зумів пристосуватися і замінити систему вирощування кави на одностовбурну.

У чому переваги одностовбурної системи

Цей спосіб вирощування кавових дерев має низку переваг:

  • Легкий процес догляду: захворювання кавових дерев активніше розвиваються в темних та вологих місцях, а якщо у дерева один стовбур, то він більше відкритий сонцю та менше схильний до впливу шкідників - завдяки цьому, кількість добрив для зміцнення однієї рослини вдається скоротити, при цьому такі дерева стає легше обрізати через меншу кількість гілок.
  • Зниження собівартості продукції: фермерам вдається заощадити на робочій силі, адже обробити плантацію одностовбурних дерев вдається швидше.
  • Збільшення врожаю в кілька разів: з одного дерева можна отримати близько 25 кілограмів кави щорічно, при тому, що традиційний спосіб дозволяв збирати максимум 10 кілограмів.
  • Висока якість зерна: за одностовбурної системи зерно вирощують із мінімальним використанням хімікатів, що зменшує ризик негативного впливу на смак.
  • Таким чином, одностовбурна система вирощування кави вигідно відрізняється від багатостовбурної, тому дедалі більше фермерів у кавовиробничих регіонах звертаються саме до неї.

Завантаження..