У чому допомога птахів і бджіл у збільшенні врожаю кави

Останніми роками площі відкритих кавових плантацій збільшуються. Вищі культури дерев поступово вирубують, а традиційні різновиди тіньової кави замінюють на стійкіші до сонця та грибкових інфекцій. Разом із цим зникає природне середовище існування багатьох ссавців, птахів та комах і, як наслідок, зникають самі тварини, однак, згідно з останніми дослідженнями, кавовим господарствам вигідніше зберігати природні екосистеми, а не знищувати їх. У статті нашого блогу розповімо, як птахи та комахи допомагають фермерам та кавовій індустрії.

Виробництво продуктів харчування залежить від біорізноманіття, зокрема, від боротьби зі шкідниками, щоб дати можливість нам купити зернову каву. Часто вважають, що птахи завдають шкоди кавовим плантаціям: поїдають ягоди та псують урожай, але насправді ж, вони знищують кавового жука-бурильника, який є основним шкідником кави - він проникає всередину кавових ягід, харчується їхньою м'якоттю, відкладає яйця всередині зерна, забезпечуючи їжею своє потомство - це безпосередньо впливає на врожайність.

Також у вирощуванні зернової кави важливу роль відіграє запилення - нещодавні оцінки засвідчили, що 75 % провідних світових продовольчих культур, зокрема й кава, залежать від запилення тваринами: комахами, ссавцями та птахами.

Значення тварин у процесі запилення кави підтверджують дослідження, наприклад, на 30 невеликих кавових фермах у Коста-Ріці провели експеримент - дослідники порівняли, як дозріває врожай, коли плантації "відрізають" від птахів та бджіл.

Вчені з'ясували, що їхній сукупний позитивний вплив на утворення плодів був набагато більшим очікуваного. Результати показали, що участь птахів та бджіл в запиленні збільшила врожайність та вагу плодів на 4–11%, а також зменшила зараження кавовим жуком-бурильником. За оцінками авторів експерименту, відсутність птахів і бджіл призведе до зменшення врожаю на 24,7 %.

Дослідження дали зрозуміти, що кавові дерева виробляють найякісніші плоди тоді, коли птахи та бджоли працюють разом - перші борються зі шкідниками, а другі є основними запилювачами кави.

Завантаження..