Індустрія кави на М’янмі
До 1948 року М'янма була англійською колонією і носила назву – Бірма. Зернова кава, а саме робуста, була завезена в Бірму англійськими місіонерами в 1885 році - спочатку вирощувати та купити зернову каву можна було тільки в провінціях М'єк та Давей. Арабіка з'явилася в Бірмі в 1930-х у північно-східному штаті Шан - він і сьогодні є одним із двох найважливіших регіонів.
Після здобуття незалежності 1948 року, в Бірмі почалася громадянська війна, вплив якої помітний і сьогодні. Загинули сотні тисяч людей і багато плантацій кави було знищено. З 1960-х років країною керувала військова хунта, що призвело до економічної ізоляції. Виробники кави просто не могли взаємодіяти із зовнішніми ринками для продажу зернової кави.
Індустрію кави активно почали розвивати у 1980-х - тоді уряд країни в партнерстві з ООН реалізовував програми для фермерів, які допомагали їм перейти від вирощування опіумного маку до кави.
Раніше в М'янмі виробляли робусту та арабіку низької якості, тому її було неможливо продати на міжнародному ринку. Виготовляти Спешелті каву почали лише в 2015 році в найбільших регіонах виробництва за підтримки міжнародних фондів. Зараз на ринку є різноманітні різновиди арабіки з М'янми, які оцінюють у 90 та більше балів, а такому поліпшенню якості кави сприяло правильне використання природних ресурсів країни.
Теруар
М'янма - держава в Південно-Східній Азії, яка межує з Індією, Китаєм та Таїландом, а клімат тут переважно тропічний. З червня по жовтень у М'янмі з океану дмуть вологі південно-західні вітри, а з листопада по травень - північно-східні вітри з суші.
Близько 80 % зерна з М'янми - арабіка, що незвично для Південно-Східної Азії - тут виробляють різновиди: SL-34, S-795, катуаї, катурру, блю маунтін та навіть гейшу.
Більшість ферм розташована в гірських північних частинах М'янми - там є всі умови для вирощування Спешелті кави: тропічний клімат, чітко виділений сезон дощів та висота 1300-1500 метрів. Погода під час дозрівання зернової кави дощова – у таких умовах кава повільно дозріває і набуває двох відмінних ознак - високої солодкості та комплексної позитивної кислотності.
Збір урожаю відбувається з кінця грудня по квітень. У цей період погода в околицях Янгона суха та сонячна - це забезпечує оптимальні умови для натуральної обробки кави, а зелена кава надходить на закордонні ринки наприкінці літа або на початку осені.