Види кавових напоїв: ТОП-20 популярних рецептів кави

Скільки кавоманів, стільки ж кавових напоїв створено у світі. Кожен готує «еліксир сили» трішки по-своєму. В цій статті ми зібрали одні із самих відомих кавових напоїв. Почнемо з найбільш популярного різновиду кавових напоїв.

Кава з додаванням молочних продуктів:

Macchiato – шот еспресо з невеликою кількістю зпіненого молока. Пінка буквально на декілька міліметрів покриває поверхню кави. В деяких рецептах пінки ще менше – її кладуть чайною ложкою по центру напою.

Flat white  - подвійний еспресо з підігрітим через капучинатор молочним продуктом та дрібною пінкою на поверхні напою. Головна відмінність від Latte – менша кількість молока та пінки щодо кількості кави. Вперше був створений в Австралії.

Wiener Espresso -  еспресо з вершками. Іноді, перед вершками до кави додають трішки молока. Зверху вершки можуть бути посипаними ваніллю, цедрою чи шоколадними крихтами. Але, якщо ви захочете замовити даний вид кави, знаходячись в Австрії, вам необхідно замовляти Schlagobers або Melange mit schlag.

Види кавових напоїв на основі еспресо

Першочергово, в залежності від концентрації порції еспресо, розрізняють Ristretto та Lungo. Це відносні поняття, які не мають конкретних значень по відношенню кількості кави до води. Смак залежить лише від ступеня тиску, помолу та екстракції.

Ristretto – еспресо заварений з тієї ж кількості кави та за той же час екстракції, але з використанням вдвічі меншої кількості води. Для Ristretto використовують менший помол. Має концентрований смак, але вміст кофеїну в напої – зменшений. Подається зі склянкою води.

Lungo – схожий на американо за пропорціями води до кави. Однак, цей об’єм води використовується при заварюванні, на відміну Американо, де вода додається до готового напою. Lungo менш міцний, ніж Допіо, але міцніший в порівнянні з еспресо.

Види кави за міцністю та вмістом кофеїну

Міцність кави залежить від способу приготування, сорту кави, ступеню помолу та обсмаження. Найбільший вплив має спосіб приготування та помол.

Кавовий напійОб’єм напоюВміст кофеїнуКонцентрація
кофеїну
Еспресо30 мл50 – 80 мг2 мг/мл
Кава по-турецьки

60 мл

40 – 50 мг0,8 мг/мл
Фільтр-кава240 мл130 – 160 мг0,6 мг/мл

Розчинна кава

240 мл

60 – 110 мг0,4 мг/мл

Американо

350 мл

100 – 160 мг0,4 мг/мл
Капучіно 

180 мл

50 – 80 мг0,4 мг/мл
Декаф240 мл

3 – 6 мг

0,4 мг/мл

Грубо кажучи, всі види кави в межах 200 мл будуть містити від 60 до 100 мг кофеїну. Для порівняння Red Bull містить 32 мг кофеїну на 100 мл води, тому дешевше та менш шкідливо просто випити філіжанку капучіно.

Найміцніший та найлегший кавовий напій

Як видно з таблиці вище, сама міцна кава – еспресо, завдяки екстракції під великим тиском та співвідношенням кофеїну до об'єму напою. Протилежність еспресо – Декаф, кава, що пройшла обробку, вміст кофеїну в якій не має перевищувати 0.01%

Як не крути, скільки кавових фанатів – стільки ж і кавових напоїв. Впевнені, у вас теж є власний спосіб приготування кави. Розкажіть про нього в коментарях, можливо саме ваш рецепт з’явиться в кав’ярнях вашого міста.



Завантаження..