Як готують Аффогато
Одним із найкращих десертів на основі кавового напою, на думку багатьох в європейських країнах, вважається Аффогато - поєднання морозива та кави. До нього можна додати топінг, сироп, лікер або коньяк, можна експериментувати з сортами та видами морозива та кави. Простота приготування та яскравий смаковий букет, зробили Аффогато одним із найпопулярніших європейських десертів.
Невідомо хто і коли вперше придумав залити кульку морозива порцією міцної кави, але назву десерту дали італійці. "Аffogato" перекладається як "потонулий", що якнайкраще відображає технологію приготування десерту.
В чому секрет успішного приготування Аффогато
Смаковий фон задає не кава, а морозиво, тому для десерту потрібен якісний пломбір. Найкраще взяти кульку ванільного або шоколадного морозива, але якщо ви любите експериментувати, можна спробувати додати ягідні чи фруктові смаки.
Якість кави в десерті не така вже й важлива. У кав’ярнях та барах, до десерту додають порцію звичайного еспресо. В домашніх умовах, можна приготувати каву в турці, френч-пресі або заварити у звичайній чашці. Перед використанням напій ручного приготування обов'язково потрібно процідити.
Від кави в Аффогато вимагається тільки дві речі - вона має бути міцною і гарячою. Деякі шанувальники десерту не люблять надто різкі смакові контрасти, тому додають до кави трішки цукру. Часто, щоб прикрасити десерт, використовують різні топінги, шоколадну крихту, подрібнені горіхи та інші види посипок.
Аффогато можна приготувати у варіанті "для дорослих", додавши трохи вершкового лікеру, коньяку або амаретто.
Як подавати Аффогато
Найкраще для подачі підходять керамічні креманки з товстими стінками. Найчастіше їх використовують для порційних десертів. Підійдуть як керамічні, так і скляні креманки для морозива, але вони повинні мати досить товсті стінки, щоб довше зберігати пікантну різницю температур холодного морозива і гарячої кави. Як альтернативу можна використовувати звичайні чашки, наприклад, для капучино.