Как готовят капучино в разных странах
Капучино - популярний напій не тільки в Україні, а й у всьому іншому кавовому світі, однак, варіанти його рецепта можуть здивувати мандрівників.
В Італійському національному інституті еспресо є власне визначення капучино: "25 мл еспресо та 100 мл спіненого молока. Поверхня напою має білий колір із коричневою облямівкою. Піна має бути однорідною, з дрібними дірочками або зовсім без них". Італійський капучино готують і п'ють швидко, та не прикрашають лате-артом.
У більш звичному рецепті капучино, технологія приготування відрізняється від італійської: еспресо змішують зі спіненим молоком, через що зникає яскраво виражений контраст смаків та найчастіше такий напій прикрашають лате-артом. Готують його за межами Італії, переважно в інших країнах Західної Європи та Північної Америки.
Крім варіацій у співвідношенні молока та піни до кави, у різних країнах вносять у рецепт свої зміни, наприклад, додають спеції: корицю - у багатьох європейських країнах, а кардамон та гвоздику - на Близькому Сході, але й на цьому варіації не закінчуються. У багатьох австрійських кав'ярнях гості і в наші дні можуть замовити Kapuziner - цей варіант капучино готують із зернової кави, цукру, збитих вершків та спецій, наприклад, кориці.
У Бразилії в рецепт капучино, зазвичай, входить какао-порошок або кориця, але навіть усередині країни є регіональні варіації напою, наприклад, Cappuccino mineiro готують шляхом додавання замість молока dulce de leche - солодкого карамелізованого молочного продукту з густою консистенцією схожою на джем, а в кав'ярнях Santo Grão можна знайти Cappuccino On The Rocks - оригінальний капучино, який подають із льодом.