Как обрабатывают чайные листья для Те Гуань Инь
Те Гуань Інь - найпопулярніший у Китаї улун та один з найпоширеніших чаїв у світі. Його можна впізнати за великими листками яскраво-зеленого або бірюзового кольору, що розкриваються під час заварювання. У класифікації цей сорт займає проміжне місце між зеленими та червоними чаями, а обробка улунів триває довше, ніж чаїв інших груп та ділиться на кілька етапів:
- Підв'ялювання. Після збору листя залишають на полотнищах сушитися на сонці. У цей час починається процес ферментації.
- Струшування. Сировину поміщають у бамбукові барабани, що обертаються - у них чай струшується. Краї листя труться одне об одне і об поверхню барабана. Усередині листя відбуваються хімічні реакції, які і формують підсумковий смак Те Гуань Інь. Після струшування листя витримують на тацях у темному приміщенні, а сам цикл струшування та витримки може повторюватися кілька разів.
- Прожарювання та скручування. Сировину відправляють у газові печі, там чай прожарюють до потрібного стану - прогрів листя необхідний, щоб зупинити ферментацію та зафіксувати смак. Після прожарювання листя поміщають в установку для зминання - у цей час із нього виділяється цінний сік. Стадії прожарювання і зминання чергуються і повторюються кілька разів.
- Сушка. Просмажений чай протрушують від гілок, а потім сушать на тацях, що крутяться. Сушка відбувається в спеціальній шафі за високих температур. У підсумку виходить напівфабрикат маоча, який вже можна пити.
- Очищення. На останньому етапі просушене листя очищають від живців. Зазвичай, це відбувається вручну. У деяких регіонах у продаж випускають чай із живцями - такий Те Гуань Інь має більш маслянисте тіло.
Загальний ланцюжок обробки листя залишається незмінним, проте кожен район, де виробляють Те Гуань Інь, має свою особливу технологію.