Загрузка..

Эффективные способы избавиться от кислинки в кофе

Однією з найважливіших характеристик кави є кислотність, яка лежить в основі багатого смаку.

До того ж наявність кислинки для багатьох є ознакою якісного зерна, однак далеко не всім подобаються кислі нотки в напої. Якщо і вам не подобається кислинка в каві, тоді у нас є ефективні способи, щоб її позбутися:

Додавання солі або соди в каву

Головний ворог кислоти - луг, тому найпростіше додати в каву харчову соду на кінчику ножа, або кухонну сіль. Великої різниці, коли це зробити - під час приготування, чи у вже готовий напій, - немає: і сіль, і сода миттєво розчиняються і нейтралізують кислоти.

До речі, поєднання кави та солі вважається гурманським, а сода збільшує контрастність напою, роблячи його колір темнішим і насиченішим.

Відмова від фільтрованої води

Схожу дію має вода з високим ступенем мінералізації: гідрокарбонати, кальцій і натрій у її складі допоможуть знизити кислотність кави. Для цього підійде будь-яка мінеральна вода без газу, що продається в магазині.

Дати каві "подихати"

Кислинка у звичному для вас купажі часто є ознакою свіжості продукту. Аромат у свіжообсмаженої кави завжди насиченіший, яскравіший і, зокрема, кислуватий. У такому разі достатньо дати пакету із зернами постояти відкритим протягом двох-трьох діб: летючі ароматичні молекули залишать каву, кисень окислить кавові олії, а в готовому напої переважатиме не кислинка, а гіркота.

Способи для просунутих кавоманів:

Зменшити помел

Грубий помел дає змогу воді забрати з кави тільки поверхневі частинки  -  мінерали та кислоти. Готовий напій при цьому буде водянистим і більш кислим. Виправити це можна, зробивши фракцію кави тоншою. Не варто розраховувати на великі зміни в смаку, але легка кислинка зникне.

Збільшити ступінь обсмаження

При світлому обсмажуванні в напою більше кислот, при темному  -  гіркоти. Якщо вам здається, що обсмажування відрізняється від заявленого, то теоретично можна виправити це. Наприклад, звернутися до обсмажувальників, які продали вам каву, або обсмажити зерна вдома.

Чому кава може кислити

Ягоди кави, як і будь-які інші, містять кислоти, що розкриваються на різних етапах ферментації зерен. Саме кислоти забезпечують більшість смакових відтінків готового напою: фруктові та квіткові ноти, свіжість, терпкість.

На вираженість кислинки впливає безліч чинників:

  • Сорт кави (арабіка кисліша, ніж робуста);
  • Особливості ґрунту і висота зростання кавових дерев (чим вища плантація, тим вища кислотність кави);
  • Спосіб обробки ("мита" кава - кисліша);
  • Ступінь обсмажування (кислоти руйнуються за високої температури).

Можна сказати, що надійний спосіб уникнути яскравої кислинки в каві - не купувати високогірну арабіку світлого обсмаження. Кислинка буде завжди присутня в стовідсотковій арабіці, а ось у блендах зерно робусти її значно згладить.