Кофейная комбуча

Практично всі знають, що таке чайний гриб, або, як його називають на заході - комбуча. Найцікавіше, комбучу можна використовувати і для приготування корисного та смачного кавового напою.

Комбуча - симбіотична культура, яка заводиться в чайному напої під час бродіння. Якщо залишити солодкий чай на 2 тижні в темному місці за температури близько 24°C, то на поверхні напою сформується тонка плівка - це зародок чайного гриба.

Зараз у нас рідше зустрінеш чайний гриб на кухні, проте на заході напій із чайного гриба став досить популярним. Там його ще називають «SCOBY» - англійська абревіатура для терміна "симбіотична культура бактерій і дріжджів", - чим і є, насправді, чайний гриб.

Готувати з комбучею кавові напої придумали на Заході. Чайний гриб, але його вже можна називати кавовим, на додачу до того, що є газованим напоєм, ще й насичує напій корисними біологічно активними речовинами. Оскільки, в Європі та Штатах здоровий спосіб життя став мейнстримом, смачний та корисний кавовий напій швидко увійшов у моду.

Користь комбучі:

  • сприяє здоров'ю кишківника, бо розділяє молекули їжі на невеликі частинки, для кращого перетравлення і засвоєння
  • зміцнює імунну систему, допомагаючи боротися проти патогенних мікроорганізмів
  • знижує кількість поганого холестерину в крові
  • зменшує ризик розвитку онкологічних захворювань.

Крім великої кількості пробіотиків, кавова комбуча містить менше фторид-іонів, які в невеликій кількості є у воді. Зниження кавовим грибом їхньої концентрації, корисне для людського організму, бо надлишок фторидів - токсичний.

Цікавим є і вплив ферментації чайного гриба на вміст кофеїну. Він також належить до компонентів, які переробляються культурою. У підсумку виходить натурально декофеїнізований кавовий напій, що добре підходить тим, хто віддає перевагу напоям без кофеїну.

Загрузка..