Кофейные традиции в Саудовской Аравии
В побуті традиційну каву в Саудівській Аравії називають "кахва" - напій є нематеріальною культурною спадщиною арабських держав, підтвердженою ЮНЕСКО. Напій готують у кожній оселі та подають у всіх випадках життя: на офіційних зустрічах, сімейних та релігійних святах, а купити зернову каву можна в кожному місті.
Традиційний ритуал приготування саудівської кави передбачає обсмажування в присутності гостей. Зазвичай, для кахви використовують зерно світлого обсмаження та нерідко каву готують із додаванням спецій: шафрану, кориці, куркуми, кардамону або гвоздики.
Готовий напій не фільтрують, а подають у традиційному арабському кавнику - далле - це невелика посудина, яка звужується до "лінії талії" та розширюється вгорі. Відмінними рисами кавника є кришка у формі шпиля та довгий носик, що нагадує клюв.
Коли гостю наливають каву, даллу тримають у лівій руці, а чашку з невеликою порцією напою передають правою. Протягом кавової церемонії господар або офіціант потроху доливають каву гостю.
Саудівська кава досить терпка та навіть гірка, але попри це, до неї не додають цукор, а щоб пом'якшити смак, традиційно напій подають з фініками, горіхами або цукатами.
У різних регіонах королівства можна зустріти різну саудівську каву, наприклад, північні жителі Саудівської Аравії віддають перевагу традиційному світлому обсмажуванню замість темнішого, тому кава тут більш щільна і гірка. На смак і колір напою, також впливають спеції - суміші прянощів, які використовують на півдні, у центрі та на півночі країни, також відрізняються.
Тривалий час кахву, як напій з особливим смаком та методом приготування, у королівстві називали арабською кавою, однак в 2022 році Міністерство торгівлі вирішило змінити її комерційне найменування - тепер у магазинах, ресторанах, кав'ярнях та обсмажувальних виробництвах країни каву називають саудівською - це зробили, щоб зміцнити національну кавову ідентичність.