Перш ніж чай потрапить до чашки, витрачається багато зусиль, адже для вирощування такого звичного нам напою, потрібні навички, що формувалися століттями та знання, що передавалися із покоління в покоління.

Для заварювання якісного чаю підійде практично будь-який посуд, але неспроста вже багато століть існує спеціалізований. Перш за все, це викликано виключно практичними потребами - для зручності заварювання чаю. Рекомендується заварювати китайський чай у чайнику з ісинської глини або порцелянової гайвані, з використанням чахая і чашок. При правильному підході і якісній воді, практично в будь-якому посуді можна смачно заварити справжній китайський чай.
Заварювання чаю протокою
Заварювання чаю протокою - класичний спосіб заварювання китайського чаю. Спосіб не дуже давній, а такий елемент чайної церемонії, як чахай, - з'явився лише кілька десятків років тому, під час відродження стародавньої китайської чайної культури на острові Тайвань.

Для заварювання протокою вам найкраще підійде чайник з ісинської глини або порцеляновий гайвань. Принцип цього методу заварювання полягає у швидкому проливанні окропу через чайний лист. У мініатюрний посуд кладуть досить багато чаю, деколи заповнюючи більшу частину об'єму. Потім починають проливати окріп: перший пролив настоюється кілька секунд і зливається в чахай для того, щоб по чашках розливати настій однієї міцності. Можна зливати і відразу в чашки, а потім, протоки роблять знову і знову, поступово збільшуючи час настоювання - чай заварюють поки смак не почне згасати.
Сенс заварювання протокою в тому, щоб дати чаю поступово розкритися, змінюючи смак. Чаювання плавно тече від протоки до протоки, а ви спостерігаєте тонкі зміни в смако-ароматичній гамі, у стані душі й тіла - це чаювання-медитація. Якісний китайський чай зазвичай витримує 5-15 проливів, залежно від виду чаю, його сорту, якості, свіжості та витримки.
