Классический способ заваривать китайский чай
Перш ніж чай потрапить до чашки, витрачається багато зусиль, адже для вирощування такого звичного нам напою, потрібні навички, що формувалися століттями та знання, що передавалися із покоління в покоління.
Для заварювання якісного чаю підійде практично будь-який посуд, але неспроста вже багато століть існує спеціалізований. Перш за все, це викликано виключно практичними потребами - для зручності заварювання чаю. Рекомендується заварювати китайський чай у чайнику з ісинської глини або порцелянової гайвані, з використанням чахая і чашок. При правильному підході і якісній воді, практично в будь-якому посуді можна смачно заварити справжній китайський чай.
Заварювання чаю протокою
Заварювання чаю протокою - класичний спосіб заварювання китайського чаю. Спосіб не дуже давній, а такий елемент чайної церемонії, як чахай, - з'явився лише кілька десятків років тому, під час відродження стародавньої китайської чайної культури на острові Тайвань.
Для заварювання протокою вам найкраще підійде чайник з ісинської глини або порцеляновий гайвань. Принцип цього методу заварювання полягає у швидкому проливанні окропу через чайний лист. У мініатюрний посуд кладуть досить багато чаю, деколи заповнюючи більшу частину об'єму. Потім починають проливати окріп: перший пролив настоюється кілька секунд і зливається в чахай для того, щоб по чашках розливати настій однієї міцності. Можна зливати і відразу в чашки, а потім, протоки роблять знову і знову, поступово збільшуючи час настоювання - чай заварюють поки смак не почне згасати.
Сенс заварювання протокою в тому, щоб дати чаю поступово розкритися, змінюючи смак. Чаювання плавно тече від протоки до протоки, а ви спостерігаєте тонкі зміни в смако-ароматичній гамі, у стані душі й тіла - це чаювання-медитація. Якісний китайський чай зазвичай витримує 5-15 проливів, залежно від виду чаю, його сорту, якості, свіжості та витримки.