Регионы выращивания кофе в Гондурасе
Гондурас ідеально підходить для вирощування кави - він розташований у тропічному поясі, клімат тут субтропічний у низинах та помірний в горах. Середній по країні рівень опадів становить 3000 мм на рік, а середньомісячна температура на нагір'ях - 10-22 °C.
Каву вирощують переважно в західній частині країни, на кордоні з Гватемалою та Сальвадором. Ферми розташовані на висоті від 1000 до 1700 м над рівнем моря. У країні існує 6 кавових регіонів. Кожен із них вирізняється своїм мікрокліматом та смаковими відтінками зерна, що дає змогу купити зернову каву на будь який смак.
Копан - найвідоміший регіон, котрий розташований у західній частині Гондурасу на висоті 1000-1700 м. Тут спостерігається найширший діапазон вологи та температури, також тут фіксують найнижчий рівень температури - 11,5 °C, що робить його найпрохолоднішим виробничим регіоном у країні. Місцева кава має солодкий смак, кислотність нижче за середню, щільне вершкове тіло та тривалий післясмак.
Опалака - регіон розташований на висоті 1100-1700 м - тут вирощують каву з комплексним смаком. У ній розрізняють ноти тропічних фруктів, винограду та ягід, вона має кислотність нижче за середню та збалансований післясмак.
Монтесільос - лідер з виробництва кави в Гондурасі та найвищий регіон, котрий розташований на рівні 1200-1700 м на південному заході країни. Ночі тут холодні, що забезпечує великий добовий перепад температур, а завдяки цьому кава дозріває повільніше і стає солодшою. У її смаку присутні ноти цитрусових, персика, абрикоса та карамелі.
Комаягуа - розташований у центрі Гондурасу на висоті 1100-1700 м. Кава з цього нагір'я має оксамитовий смак та вершкове тіло з яскравою кислотністю в поєднанні з нотами цитрусових.
Агалта - знаходиться на південному сході Гондурасу на висоті 1100-1700 м, а клімат тут більш тропічний та вологий. Кава з цього регіону вирізняється різноманітним смаком: ноти фруктів, карамельно-шоколадний аромат, яскраво виражену кислотність та солодкий післясмак.
Ель Параїсо - найпівденніший регіон на висоті 1100-1700 м з відносно високою температурою - 16-22,5 °C. Кава тут має вершкове, гладке тіло, в смаку - ноти кісточкових фруктів, ягід, винограду, а інколи тропічних фруктів та квітів.