Теруар и как он влияет на вкус кофе
Теруар - це французьке слово, буквально - "грунт", або "бруд", яке перекочувало в каву зі сфери виноробства. В обох сферах йдеться про сукупність грунтово-кліматичних факторів, що формують характеристики вирощуваного продукту, однак, у кавовій індустрії прийнято давати більш загальне визначення та розуміти під теруаром усі чинники, які можна віднести до умов зростання зернової кави. Такими є: температура, кількість опадів та сонячного світла, інтенсивність сонячного випромінювання, тип та глибина грунтів.
Висота
Від висоти зростання залежить смак майбутньої кави - чим вище розташовані плантації, тим більше кислот сформується в зерні - цим активно користуються фермери і щоб збільшити час дозрівання, використовують затінення кавових дерев. У затінку мікроклімат стабілізується і кава росте без різких перепадів температури, тому дозрівання проходить більш плавно та рівномірно.
Грунт
Другий за значимістю фактор зростання - це, звісно ж, сам грунт - з нього зернова кава бере необхідні поживні речовини: азот, фосфор, калій, кальцій, магній та кисень. Від того наскільки грунт родючий, залежатиме кінцевий смак чашки. Важливий і рівень вологи грунту - кавовому дереву шкідлива посуха або надлишок вологи, тому фермери вважають за краще висаджувати рослини в суглинок. Суглинок складається на 40% з піску, на 40% з мулу та на 20% з глини. Такий склад дає змогу витримувати посуху, не віддаючи всю вологу.
Клімат
Третій важливий фактор будь-якого теруару - це клімат. Країни-виробники кави розташовані на так званому Кавовому Поясі: вздовж лінії екватора від Мексики на півночі до Танзанії на півдні - цим територіям властиві свої відмінні кліматичні особливості, що впливають на процеси дозрівання, а найважливішою з них є наявність сезону дощів. У міру зростання кавові дерева активно накопичують поживні речовини, а велика кількість вологи активує метаболізм.
Професіонали індустрії приділяють теруару велику увагу, розуміючи, як сильно він впливає на смак зерна. Ви також можете це відзначити, якщо оціните все різноманіття відтінків та ноток у філіжанці улюбленої кави.