Чи правильно ви зберігаєте каву

Команда «ПапаКава» розповість вам, як зберегти первозданний смак улюбленого напою, упродовж терміну придатності продукції.

Поціновувачі свіжообсмажених кавових зерен знають, що зерно віддає максимум смаку лише 10 – 12 діб після обсмаження. Через місяць кава поступово втрачає свої властивості, стає невиразним смак та аромат готового напою.

Повітря, тепло, волога та світло – 4 головні фактори, які псують каву.
Холод, темрява та вакуум – 3 фактори, що дозволяють зберігати каву довго та правильно.

У технологічному процесі свіжообсмаженої кави не використовуються складні пакувальні процеси, та вони й ні до чого. За налагодженої логістики та збуту, зерно встигають продати і вжити за 15-20 днів з моменту обсмажування. Для місцевих кав’ярень, використовують трішки інший спосіб виготовлення та пакування кавових зерен. Зерно обсмажують, воно остигає, проходить дегазацію 2 - 6 днів, залежно від ступеня обсмажування, та прямує до спеціалізованих місць продажу: до кав'ярні чи супермаркету.

А як же великі бренди на кшталт «Lavazza» і «Dallmayr», адже вони продають каву по всьому світу і змушені інакше підходити до питання зберігання зерна?

Не хвилюйтеся, з вашою кавою теж усе гаразд! Якщо поглянути на маркування терміну придатності на пачці, ви побачите 1,5 - 2 роки. Термін придатності запаяної кави «Malongo», «Dallmayr», «Julius Meinl» становить 1,5 року. У «Lavazza» вказано ще більший термін придатності - цілих 2 роки!

Кавові корпорації, при пакуванні використовують азотисті суміші, що замінюють кисень в пачці на газову суміш, котра не окислює кавові зерна.

Для різних типів продуктів підбирають свій "бленд" газів. Для м'ясних продуктів співвідношення газів на боці вуглекислого газу (СО2), він шкідливий для мікробів. Для збереження вина і шампанського використовують оксид сірки (SO2). У випадку з кавою використовують Азот (N2), без кольору, смаку і запаху.

Модифіковане газове середовище дає змогу зберігати зерно до 2-х років без втрати якості продукту, але щойно ви відкриєте упаковку, газ у пачці змішається з нормальною атмосферою і кисень почне окислювати кавові зерна.

Після обсмажування кавові зерна сухі та пористі. Разом із вологою вони вбиратимуть сторонні запахи, які обов'язково потраплять у чашку.обсмаження, кава, потребитель, вкус, рецепт, аромат, напої, купити

У чому можна зберігати каву

Каву в зернах можна зберігати в керамічній чи скляній банці, в металевій тарі до 30 діб (для меленої кави термін зберігання зменшується до 14 діб). Не можна, незалежно від того, чи це зернова, мелена чи розчинна кава, зберігати її в пластиковому контейнері та ходильній камері.

Скільки можна зберігати каву

Кава починає видихатися відразу після помелу, достатньо 2-х днів на відкритому повітрі, щоб ви відчули різницю в смаку. Розкрита пачка не збереже аромат більше 2-х тижнів.
Відкриту упаковку бажано спожити за 30 днів. 

Перші ознаки старіння кави - слабкий аромат. На нюх людина може розрізнити понад 6 тис. запахів, тому покладайтеся на свій ніс.

Розчинна кава - це висушений концентрат, за структурою він більше схожий на маленькі камінчики, або пісок. Видихається вона (якщо там є чому видихатися) повільніше, ніж мелена, і за належного зберігання може зберігати смак дуже довго.

Звісно, краще всього зберігати каву в зернах та молоти їх безпосередньо перед заварюванням. Зберігайте каву правильно!

Завантаження..