Завантаження..

Міксологія в кавовій справі

Смак та аромат кави – предмет багатьох дискусій та певною мірою цілком суб'єктивний. Люди що були на дегустації кави, впевнено скажуть вам, аромат цього напою та його смакові властивості дуже важко описати словами. Заведено оцінювати смак за п’ятьма позиціями, такі як: солодкість, гіркість, солоність, кислотність та останній загальний – апетитність. Закривши носа, можливо повністю описати смакові якості продукту чи напою, але аромат річ ще набагато складніша, що в багатьох випадках доповнює смак та конструює повну палітру деталей напою.

Добавки до кавових напоїв:

До кави додають абсолютно різні ароматичні та смакові добавки приблизно з того самого часу як почали використовувати чисті кавові зерна. До нашого часу традиція додавати прянощі в каву майже не дійшла. Деякі професійні баристи виключно лише за «чисту каву», однак проводяться конференції та наукові дослідження в спробах створити новий авторський напій, що зможе змінити кавову індустрію.

Віддамо честь традиціям – поговоримо про додавання різних спецій, та досягнемо консенсусу в балансі смаку чистого кавового напою та коктейлю на основі кави. Для більшої простоти, розділимо додатки до напою на чотири різні категорії: пряності, приправи, ароматизатори та спеції.


Поговоримо про пряності:

Пряності полюбились багатьом за їх відносно невелику вартість та простоту використання. Вони являються продуктами рослинного походження – в основній своїй масі трави. Саме через це вони сильно змінюють смак кавового напою. Через високу виразність смаку пряностей їх варто використовувати в мінімальній кількості – щоб не зіпсувати напій. Також порада від нашої команди – старайтесь використовувати цілозернові пряності (так само як і кавові зерна), щоб не втрачати характеристики продукту.

Про спеції:

Кава зі спеціями кардинально відрізняється від кави з прянощами. Головною властивістю спецій є те що вони не просто змінюють смак, але й змінюють фізичні властивості продукту. Найвідомішою спецією у світі наразі є це цукор. В залежності від того наскільки він був очищений та якісний, змінюються і його смакові нотки.

Наприклад: тростинний цукор додає шоколадно-карамельні нотки, мусковадо – алкогольні, а рафінад зробить ваш напій солодшим с легкими фруктовими нотками.

Ароматизатори:

Наступна категорія - ароматизатори. Багато майстрів лякаються працювати с цією категорію додатків, але це дуже даремно. Саме з використанням ароматизаторів ми можемо повністю керувати емоційною віддачею від напою. Як ви уже здогадались ароматизатори змінюють тільки ароматичні властивості напою, але не впливають на його смакові характеристики. Останньою категорії будуть приправи: вони доволі рідко використовуються в домашніх умовах або любительських кафетеріях. Приправами вважається будь-який додаток, що складається як мінімум с двох різних компонентів. Наприклад, в кавовій справі ними можуть бути: соки, сиропи, соуси й так далі. Чим більше в приправу входить компонентів, тим виразніше буде її ефект на напій в цілому.

Висновок:

В сьогоднішній статі нашого блогу ви дізнались про користь додавання різних компонентів, здавалось буденного ритуалу – як чашка кави по дорозі на роботу чи навчання. Експериментуйте і ви зможете отримати нові емоції навіть від самих повсякденних речей!