Що таке тізани

Найімовірніше, ви вже куштували тізани, а річ у тім, що це будь-які чаї, приготовлені з трав, фруктів, кори, квітів або спецій. У цій статті розповімо, чим вони відрізняються від класичного чаю та яких видів бувають.

Зараз тизанами називають настої або відвари, приговлені з будь-яких рослин, крім “Camellia sinensis” - з неї як раз виготовляють справжні чаї - білий, зелений, чорний, червоний, улун та пуер.

Люди готували трав'яні чаї з давніх часів, наприклад, є версія, що вони з'явилися в Єгипті в 1550 р. до н.е. Їх вживали, як для задоволення, так і в лікувальних цілях. Сучасна назва цих чаїв походить від французького слова “tisane”, що означає "трав'яний настій". Крім трав'яних чаїв, ви також можете купити зернову каву для насолоди чудовим ароматом та смаком.

Які бувають тізани

Тізани зазвичай поділяють на види за тим, з якої частини рослини вони отримані, однак відвари також можуть складатися із суміші різних трав та фруктів або кількох частин однієї і тієї ж рослини.

  • Листя. Серед найвідоміших - м'ята, меліса, лемонграс і лимонна вербена. У Стародавньому Єгипті часто пили відвари з ромашки та кропу від різних захворювань.
  • Квіти. Гібіскус, лаванда, троянда та ромашка - часто використовувані інгредієнти для тізану на основі квітів.
  • Кора. Часто використовують корицю, слизький в'яз та чорну вишню.
  • Фрукти та ягоди. До складу можуть входити різні фрукти та ягоди - малина, чорниця, персик та яблуко. Часто, в них також додають спеції та трави, а іноді, навпаки, - включають шматочки фруктів у відвар із листя, наприклад, малини. При приготуванні фруктових і ягідних тізанів використовують натуральні ароматизатори какао і ванілі.
  • Коріння. У цій категорії частими інгредієнтами бувають турмерик, імбир, ехінацея та цикорій.
  • Насіння та спеції. Кардамон, кориця, гвоздика, кмин, фенхель надають чаю насиченого аромату, однак їх не варто додавати у великій кількості - напій може стати гірким.

Також трапляються тізани з моху, наприклад: ісландського та стебел - гілок малини або вишні. Іноді до тізанів відносять комбучу, однак технічно цей напій отримують шляхом бродіння солодкого чаю за допомогою симбіотичної колонії бактерій і дріжджів.

Завантаження..