Традиційні чайники Китаю та Японії

Китайські чайники

Заварювальні чайники в Китаї називають чаху - вони бувають із різних матеріалів, проте на особливу увагу заслуговують ісинські чайники. Їх роблять у китайському міському повіті - Ісин, за допомогою пористої глини - цей матеріал має властивість "запам'ятовувати" чаї: коли глиняний чайник гарячий, його стінки вбирають аромат чаю та, з кожним заварюванням, має накопичувальний, отже, чим більше користуються такою посудиною, тим краще вона допомагає розкрити аромат напою, що в ній заварюється, тому ісинські чайники також називають "чайниками з пам'яттю". З цієї причини кожен чайник використовують для заварювання тільки одного сорту.

Перша згадка такого посуду відноситься до 206-220-х років нашої ери. Активне виробництво заварювальних чайників почалося під час правління династії Мін близько 1500 року, а до Європи ісинські чайники вперше завезли наприкінці 17 століття.

Ісинські чайники особливо добре підходять для чорних чаїв https://papakava.ua/ua/products/tea, улунів і пуерів, а іноді в них заварюють і зелені чаї, однак в цьому випадку потрібно бути обережним - чайники довгий час утримують високу температуру, яка може зіпсувати настій.

Якісний ісинський чайник відповідає "правилу трьох рівнів": кінець носика та верхня частина ручки мають бути на одному рівні з горловиною, а кришка має щільно прилягати до горловини та не зміщуватися під час різних маніпуляцій.

Японські чайники

Кюсу - традиційний японський посуд для заварювання чаю, з японської так і перекладається - "чайник". У ньому можна заварювати будь-який вид чаю та трав. Такі чайники поділяються на три основні типи:

  • з бічною ручкою - йокоде кюсу
  • із задньою ручкою, звичне для нас розташування ручки навпроти носика - усироде кюсу
  • з верхньою ручкою - уваде кюсу.

Чайники з бічною ручкою. Ручка і носик розташовуються під кутом близько 90 градусів відносно один одного. Зазвичай їхній об'єм становить 250-330 мл.

Цей вид чайників роблять із різних матеріалів: порцеляни, міді, кераміки з глазур'ю, червоної та фіолетової глини без глазурі, а особливість чайників у тому, що вони призначені для правшів, а отже для лівшів знайти їх досить важко.

Чайники із задньою ручкою в основному розраховані на 250-400 мл. Кришки цих японських чайників не схожі на китайські: вони більш плоскі, тому можуть під час нахилу зіскочити та розбитися. У чайнику із задньою ручкою можна заварювати будь-який сорт чаю.

Чайники з верхньою ручкою використовують, як для заварювання, так і для варіння чаю або трав, а виготовляють їх із кераміки або порцеляни.

Завантаження..