Болезни кофейных деревьев
Зернова кава, як і будь-яка інша рослина, схильна до хвороб та беззахисна перед шкідниками, а будь-яка хвороба - це потенційна загроза, як для фермерів, так і для споживачів. На відміну від природних умов, під які фермерам доводиться просто підлаштовуватися, хвороби кавових дерев уже досить добре вивчені, і виробники кави вміють з ними боротися, тому кожен зможе купити зернову каву без будь-яких проблем.
Існує теорія, що схильність до хвороб виникла через те, що майже всі плантації арабіки у світі походять від кількох саджанців кави, які свого часу було вивезено з Ємену та посаджено на острові Бурбон, а генетично обмежений матеріал - одна з основних причин нестійкості арабіки до багатьох хвороб.
Грибкові інфекції
Головна небезпека грибкових інфекцій у тому, що вони дуже швидко еволюціонують та можуть майже миттєво вразити дерева по всій плантації.
Коричнева плямистість – це інфекція, яка поширюється, як на листя дерева, так і на кавову ягоду. Заражене листя, зазвичай, покривається плямами сірувато-білого кольору, а колір зараження на ягоді залежить від рівня стиглості: зелені та жовті ягоди покриваються плямами коричневого кольору, червоні - плямами чорного кольору та більшого розміру, але іноді грибок проникає до кавового зерна.
Ця хвороба трапляється в усіх країнах-виробниках кави та може знищити до 15 % врожаю - чим ближча країна до екватора, тим вищий ризик хвороби. Досвідчені фермери захищають урожай від хвороби за допомогою ретельного догляду та обробки дерев фунгіцидами.
Кавова іржа вражає кавові рослини - це найпоширеніша хвороба кавових дерев у світі, а колір уражень грибка варіюється від жовтого до помаранчевого. Цей грибок порушує фотосинтез, через що листя позбавляється поживних речовин, гине, а за ним гине і саме дерево.
Хвороба кавової ягоди - вражає кавові ягоди на будь-якому етапі їх дозрівання і може проявлятися в різних формах: від утворення декількох увігнутих темних плям до повного знищення кавових ягід протягом декількох днів.
Через хворобу кавової ягоди фермери можуть втрачати до 80 % врожаю, але на сьогодні вона трапляється тільки в Африці на великих висотах із великою вологістю.