Цінність Сидри для кавової індустрії Еквадору
Велика частина еквадорської кави - це місцеві різновиди, котрі виникли внаслідок схрещування різних сортів, тому завдяки їм каву https://papakava.ua/ua/products/grain-coffee з Еквадору знають та цінують у світі, однак, поява Сидру стала для країни значущою подією. У 2018 році бариста Коул Тород з Rosso Coffee Roasters уперше використав Сидру на світовому Чемпіонаті бариста в Амстердамі та посів 5 місце.
"Я знав про якість Сидру, тому замовив каву для чемпіонату без попереднього вивчення зразків. Я об'єднав два потужні сорти - Сидру та Гейшу - і спробував створити унікальний смак чашки. Хотів показати, що різновиди разом можуть стати ще кращими, ніж окремо", - прокоментував Коул Тород.
У 2019 році на чемпіонаті в Бостоні Коул знову представив сорт Сидра та покращив результат - посів 3 місце. Цього разу він використовував два лоти різновиду з ферми Ла Пальма та Ель Тукан: врожай 2018 року, що зберігався замороженим у вакуумних пакетах, та свіжий врожай 2019 року, обсмажений за тиждень до змагань.
У 2021 році Сидр, вирощений на фермі Ель Агуакате, отримав 90,21 бала за SCA та посів 2 місце на Cup of Excellence Еквадору. Завдяки якості, смаку та хорошій врожайності Сидри до еквадорської кави з'явився ще більший інтерес в індустрії спешелті.
Як правило, головна мета створення гібридів - це виведення витривалих сортів, однак, практика показала, що гібриди можуть скласти конкуренцію звичним різновидам і за смаком.
Сидра приваблива для індустрії кави: на відміну від багатьох гібридів, вона розмножується самостійно, що знижує витрати на виробництво насіння. Дерева Сидри показують хорошу стійкість до хвороб, а також дають досить високий урожай якісної кави - це ще раз підтверджує, що селекція - не тільки спосіб розв'язати проблему генетичної бідності, а й метод отримати каву з яскравим та незвичайним смаком.