Чому біля вулканів вирощують найсмачнішу каву
Під час виверження вулкана, вулканічна порода змішується із землею та утворює найродючіший грунт, а за своїм хімічним і мінеральним складом він перевершує інші види грунтів.
У світі налічують 1431 активних вулканів. У межах 100 км від багатьох із них живуть 800 мільйонів людей - це 10 % від усього населення земної кулі, тому щодня вони ризикують життям, щоб вирощувати культури на родючих грунтах.
Якість грунту - лише частина екосистеми, яку створює вулкан. Навколишнє середовище забезпечує ідеальні умови для того, щоб виростити найсмачнішу каву у світі.
Чому вулканічний грунт так високо цінується
Вулканічні грунти або андосолі - досить легкий та пористий вид грунту. Більшою мірою вони складаються із силікатів та накопичених органічних речовин.
Вулканічний грунт формує тефра - матеріал, який вулкан викинув у повітря під час виверження. Він утворюється з вулканічного попелу та скельних уламків, а з часом тефра руйнується та створює родючий грунт.
Вулканічні грунти гарні для посадки рослин з кількох причин:
- У них низька щільність та пориста структура, завдяки цьому ґрунт добре утримує вологу та стає стійким до посухи. Коріння рослин росте глибоко і на ньому не затримується вода - це запобігає гниттю.
- Вулканічний грунт вважається найродючішим, бо він відносно молодий. На ньому ще нічого не росло, та міститься багато поживних елементів. Різноманітність нутрієнтів у грунті добре впливає на вирощування кавових дерев.
Склад грунту різниться від вулкана до вулкана, але андосолі завжди містять фосфор, калій, кальцій, магній, цинк, залізо та бор, які важливі для вирощування кавових дерев.
Наприклад, рівень калію впливає на формування кавової ягоди, а ще - на вміст цукру та лимонної кислоти, які змінюють смак кави. Кальцій необхідний для росту коренів та допомагає ягодам швидше дозрівати, а бор покращує загальну врожайність.
Якщо зернова кава виросла на багатих калієм і фосфором ґрунтах, у неї більш збалансований аромат, смак та кислотність.
Що ще сприяє вирощуванню високоякісної кави
Вулкани утворюють не лише багатий на нутрієнти ґрунт, а й особливий тип місцевості - вона ідеально підходить для вирощування кави.
Насамперед, це висота зростання: відомо, що разом із висотою підвищується і якість кави: перепад температур нижчий, кавові ягоди краще ростуть та дозрівають.
Через гірські ланцюги кавові дерева не піддаються агресивному сонячному світлу - вони ростуть у тіні - це теж покращує якість кави.
Ще один фактор - кут нахилу. Кавові дерева найкраще ростуть на схилі гори, де кут нахилу 9 градусів - такий кут можна знайти на нижніх схилах вибухонебезпечних вулканів: там діапазон - від 6 до 10 градусів.
Висота, тінь та кут нахилу створюють ідеальні умови для вирощування кавових дерев, однак, виробництво кави тут залежить від активності вулканів.