Індустрія кави в Китаї
Китай зазвичай асоціюється з чаєм, тому донедавна про те, що там вирощують каву, знали не всі, але, після своєї появи на світовому ринку наприкінці 20 століття, вона впевнено набирає популярності. Деякі обсмажувальні компанії та кав'ярні вже використовують каву з Піднебесної.
У Китаї кава з'явилася в 19 столітті приблизно в один і той самий час і одразу в двох різних регіонах. Французький священик-місіонер завіз зерна арабіки в провінцію Юньнань, а британський підприємець - на Тайвань, у вигляді саджанців.
Перший досвід вирощування кави в Китаї був успішним - гірський ландшафт із родючим грунтом і місцевий клімат, подібний до колумбійського та індонезійського, чудово підходять для кави. Розпочати масштабне комерційне виробництво кави в Китаї вдалося тільки з 90-х років минулого століття, після того, як уряд отримав допомогу від Світового Банку та Організації Об'єднаних Націй.
У результаті в країну прийшли великі світові компанії, які сприяли зростанню і розвитку галузі - вони працювали з фермерами напряму, допомагаючи з вибором найбільш вдалих для даної місцевості та клімату сортів.
Традиційно в Китаї використовували митий спосіб обробки кави, але на початку 2010-х років стали практикувати сухий, а кілька років тому - хані та експериментальні методи. 95% китайської кави - це арабіка, яку вирощують у провінції Юньнань, решта 5% - робуста, вирощена на острові Хайнань та в провінції Фуцзянь.
Наразі Китай є однією з 15 країн найбільших постачальників кави у світі. Основні імпортери китайської кави - Німеччина та Японія, а іншими великими покупцями є США, Саудівська Аравія, Малайзія, Бельгія та Франція.
Особливості смаку
Плантації в Юньнані розташовані на висоті від 1000 до 2000 метрів над рівнем моря, а місцеві кліматичні особливості: багато сонця, опадів та різкі перепади температур, сприяють формуванню особливого, характерного, саме для цих місць, смаку готового напою - він виходить щільним, без гіркоти, з цитрусовою кислинкою і фруктовими та горіховими нотками.
Найбільш відомий і популярний сорт арабіки з Китаю на світовому ринку - "Китай Сімао". Названий так, тому що кавова столиця Юньнані Сімао змінила своє ім'я на Пуер тільки 2007 року. У нього яскравий насичений смак - солодкий з легкою цитрусовою кислинкою і нотками червоного вина, шоколаду та карамелі. До аромату фруктів і горіхів, залежно від партії та способу приготування, можуть додаватися карамельні або вершкові нотки.