Із чого виготовляють чайники
Зараз чайники виготовляють із різних матеріалів, а у кожного матеріалу - свої переваги та недоліки, які розглянемо далі.
- Чайники з пористої глини - цей матеріал здатний "запам'ятовувати" чаї, тому кожен такий чайник використовують тільки для одного сорту. З цього матеріалу виготовляють китайські ісинські чайники.
- Порцелянові чайники - зовнішній шар цього матеріалу - глазур, має велику щільність і через це не вбирає частинки речовин, з якими взаємодіє. Порцелянові чайники легко відмити, тому вони не зберігають аромат чаю, який у ньому заварювали. Недоліком цього матеріалу є крихкість - вироби з порцеляни легко розбити.
- Емальовані керамічні чайники - такі чайники довго зберігають тепло і завдяки емальованому покриттю не вбирають запахи. Вони підходять для будь-яких сортів чаю, зокрема - для ніжних білих або китайських зелених, однак при необережному поводженні на чайниках з такого матеріалу легко утворюються відколи.
- Скляні чайники - цей посуд також універсальний, як і керамічний. У чайниках зі скла можна заварювати будь-які сорти чаю - матеріал не вплине на смак напою, а прозорий матеріал дає змогу побачити, як листя розкривається та набуває форми квітки, однак вони більш крихкі - можуть тріснути або розколотися від падіння чи надто гарячої води.
- Металеві чайники - найчастіше їх роблять з нержавіючої сталі. Вони міцні, термін їхньої служби набагато довший, ніж у скляного або порцелянового посуду. Якість таких чайників може сильно відрізнятися. У деяких випадках вони можуть надати напою металевого присмаку, тому в чайниках з цього матеріалу не рекомендується заварювати витончені сорти чаю.
- Чавунні емальовані чайники. У таких чайниках спочатку в Китаї кип'ятили воду. Вони добре зберігають тепло, а завдяки емалі не вбирають аромати. У них можна заварювати різні сорти чаю, однак для приготування "тонких" чаїв https://papakava.ua/ua/products/tea такий посуд все ж не рекомендується.