Як правильно доглядати за кавовим деревом в домашніх умовах
Кавове дерево найчастіше обирають, як домашню прикрасу. Кавове дерево - вічнозелене, а під час цвітіння ще й дуже приємно пахне, це дерево просто не може не зачарувати будь-кого. І звісно ж, суттєвим плюсом є те, що з нього можна збирати врожай - кавові зерна, з яких ви завжди зможете приготувати свій улюблений напій.
Загалом, головне правило - підтримувати вологість і не допускати потрапляння прямих сонячних променів, але є й інші рекомендації, які допоможуть вам виростити здорове сильне деревце.
Добрива і підживлення
Добрива можна вносити відразу в грунт під час посадки і підгодовувати ними рослину в процесі росту. Тропічні рослини часто страждають від дефіциту заліза, тому краще застосовувати мінеральні добрива один раз на рік. У період цвітіння, або взагалі з квітня по серпень, рекомендується вносити трохи добрива раз на місяць.
Обрізка
Коли саджанець досягає висоти 60–70 см, зламайте зростаючий наконечник, щоб стимулювати бічне розгалуження. Вам не потрібні інструменти, особливі знання або допомога, просто відщипніть верхівку і трохи зменшіть висоту деревця, щоб обмежити ріст вгору і допомогти йому формувати бічні гілки.
Зима
Оскільки кава не є морозостійкою, морози їй шкодять. При температурі нижче +1 градус деревце легко вмирає, краще тримати його в приміщенні або в теплиці, коли температура сягає нижче +5 градусів. Протягом зими тримайте горщик у приміщенні, поставте його поруч з вікном, щоб рослина отримувала денне світло, вночі можна вмикати спеціальні лампи, якщо сонячного світла все ж замало.
Пересадка
Для першої пересадки 10-сантиметрового горщика буде достатньо. Паростки не удобрюються, доки не досягнуть 20 см, але з ростом, все починає змінюватися, рослина починає поширювати кореневу систему і, якщо не пересадити її в більшу місткість, вона не виросте великою.
Наступне пересаджування - у 30-сантиметровий горщик. Такий дім для рослини достатньо великий для того, щоб додавати добрива. На цьому етапі вирощування, необхідно багато азоту, тому важливо включити азотні добрива, які допоможуть рости стовбуру, гілкам і листю. Такого горщика деревцю вистачить, доки воно не досягне заввишки 60–75 см (це займе від 12 до 18 місяців).
Коли дерево досягає розміру 70 см, настає час для його остаточного пересаджування у велику діжку, по розмірам близьку до половини бочки. Тепер воно готове виростити кореневу систему, яка підтримуватиме плодоношення. Протягом одного року з цієї останньої пересадки, кавове дерево виросте до 1,2–1,5 метра і почне випускати красиві білі квіти, що наповнять дім ароматом жасмину та апельсинових квітів. Азот більше не потрібен для активного росту, тепер вносимо тільки допоміжні добавки для квітів і фруктів.
Цвітіння
Щоб стимулювати цвітіння, почекайте початку зими і значно зменшіть кількість води на період близько 2-3 місяців, продовжуючи підтримувати вологий клімат за допомогою обприскування, але не допускайте, щоб земля пересихала. Коли прийде весна, починайте більш щедрий полив (при забезпеченні якісного дренажу), це буде стимулювати рослину зацвісти. Кава самозапилюється, вам не потрібно про це піклуватися, або якось допомагати цьому процесу.
Збір урожаю
Коли квіти стануть коричневими й опадуть, на їхньому місці залишиться зав'язь майбутніх плодів. Спочатку вони зелені, потім рожевіють, і поступово набувають вишневого кольору. Зазвичай, на цей процес йде 2 місяці. Коли плоди виростуть, для того, щоб їх легко зняти, акуратно їх покрутіть в різні сторони.