Ройбос і каркаде - червоні чаї з "не чайних" рослин
Ройбос або ройбуш - традиційний напій родом із півдня Африки, а назва перекладається, як "червоний кущ". При заварюванні ройбос виходить насиченого бурштиново-червоного кольору з фруктовим кислуватим смаком, тому його теж називають червоним чаєм.
Однак, виробляють його з іншої рослини, ніж звичні чаї, - аспалатуса лінійного, який належить до сімейства бобових, а росте цей чагарник на плантаціях у горах Седерберг Південної Африки. Місцеве населення вживає цей напій уже кілька століть, вважалося, що він має омолоджувальні властивості і зміцнює організм, але у Європі він почав поширюватися тільки у 20 столітті.
Виробляють його таким чином:
- Ройбос засівають та вирощують протягом 18 місяців.
- Сировину збирають один раз на рік у середині літа. Для цього з чагарників зрізають тонкі гілки.
- На фабриці їх подрібнюють і ферментують: сировину складають у купи на горизонтальну поверхню, поливають водою та залишають на кілька годин під сонцем. У цей час ройбос набуває червоного кольору.
- Сировину сушать за допомогою спеціальних вакуумних агрегатів або під відкритим сонцем.
- Потім ройбос сортують, пастеризують та розфасовують.
Ройбос пробували вирощувати в інших країнах, проте ці спроби виявилися невдалими, тому на сьогоднішній день його виробляють тільки в ПАР.
Каркаде - напій яскраво-червоного або бордового кольору із солодкувато-кислим смаком. Його готують із сушених чашечок квіток розелли або суданської троянди - рослини з роду Гібіскус, а Батьківщиною рослини за різними джерелами вважають Індію або Судан.
Зараз найбільші виробники каркаде - Китай та Таїланд, однак, вважається, що найкращі квіти вирощують у Судані та Нігерії, а також каркаде виробляють у Малайзії, Мексиці, Ямайці, Єгипті, Танзанії та Сенегалі. Напій називають по-різному залежно від країни - від "напою фараонів" та "суданської троянди" до "червоного чаю".
Суворих правил приготування каркаде немає, зазвичай, висушені чашечки замочують у воді, щоб приготувати холодний напій, або кип'ятять.