Типика - первая разновидность арабики

Сорт арабіки типіка - один із найпопулярніших видів кави у світі та особливо поширений у Центральній Америці. Поряд із Бурбоном, це один із перших сортів зернової кави, що дав початок десяткам нових сортів. Типіка непогано переносить перепади температури та дає врожай навіть у порівняно холодному кліматі, але сильно схильна до листової іржі та інших захворювань. Фермери рідко спеціалізуються виключно на типіці, доповнюючи її менш популярними, але більш врожайними та витривалими кавовими деревами.

Типіка вразлива перед хворобами та шкідниками і дає невеликий урожай, але незважаючи на це, вона залишається важливою частиною кавової індустрії. Її, як і раніше, вирощують та використовують, як генетичний матеріал для створення нових сортів зернової кави - усе тому, що різновид має високий смаковий потенціал.

Походження та поширення

Історію різновиду можна простежити з 15 століття - у цей період араби вивезли саджанці типіки з Ефіопії до Ємену та довгий час постачали зернову каву до Європи. Кавову монополію Ємену зруйнували голландські колонізатори у 1699 році - вони висадили типіку на острові Ява і теж стали продавати зернову каву в європейські країни.

Кілька саджанців типіки король Голландії подарував Франції і вже в 1722 році французи поширили сорт на території своїх колоній у Південній Америці, а через 5 років типіка з'явилася в Бразилії. До кінця 1800-х років сорт кави можна було знайти практично всюди в Центральній та Південній Америці, а через деякий час типіку стали вирощувати в країнах Карибського басейну: на Ямайці, Кубі та в Пуерто-Ріко.

Незважаючи на свої недоліки, типіку, як і раніше, можна зустріти практично у всіх країнах, де вирощують каву - вся справа у високій якості зерен - типіка вирізняється яскравим смаком із квітково-фруктовими нотами. За час існування сорту з'явилося чимало мутацій, а також було відкрито нові різновиди, що походять від типіки - вони зберігають яскраві смакові характеристики, але більш стійкі до хвороб кавових дерев.

Загрузка..