Завантаження..

Фактори, які впливають на собівартість, або “Чому якісна кава не може коштувати дешево?”

Багатьох з вас цікавить питання: Чому на перший погляд одна й та сама кава коштує дешевше, за іншу? Можливо виробники навмисно підвищують вартість, для збільшення заробітку? - Скажете ви. Проте, з впевненістю можна відповісти одне - справжні, якісні кавові зерна не можуть коштувати дешево! На велику вартість впливає безліч факторів, не завжди залежних від виробника.

Спробуємо розвіяти міф про навмисно завищені ціни та розкласти їх по поличках:

Каву вирощують в більш, ніж 50-ти країнах світу. Найкращий результат врожаю на плантаціях можна отримати при співвідношенні сприятливих кліматичних умов, таких як:

  • теплий клімат;
  • достатня кількість сонячного проміння;
  • рясні дощі;
  • стабільна температура, близько 17° -23°С;
  • родючі або вулканічні грунти.

Наприклад, ідеальний діапазон температури для арабіки 18°C-21°C. При підвищенні температури, спека - має негативний вплив на рослину.

Кліматичні умови кожної з країн виробників, суттєво відрізняються одна від одної, тому в результаті, смакуючи каву вдома, ми будемо відчувати різницю смаку та аромату. Лише цього року ціни на каву в світі зросли на 55%, переважно через погану погоду в Бразилії.

Для вирощування кавових плантацій фермери закуповують тонни зерна та саджанців. Кавові дерева досить примхливі, потребуючи постійного, ретельного догляду та капіталовкладень.

Перш ніж дати плоди, дерево росте до 4-х років. На достигання кавових ягід йде, ще близько півроку. Висота дерев може досягати від 6 до 15 метрів, яку для полегшення збору врожаю зменшують, обрізаючи до 2-3 метрів. Неправильне обрізання, може призвести до зниження врожайності.

Майже увесь процес вирощування відбувається за допомогою великої кількості робітників, яким за це необхідно гарно заплатити. Адже ніхто не бажає важко працювати під палючим сонцем і не отримувати гідної заробітної плати.

Після дозрівання, кавові ягоди неодмінно необхідно зібрати. Наразі існує два види для збору врожаю:

  • ручний або, як його ще називають "традиційний";
  • та механізований.

Переважно, ягоди дозрівають неоднорідно, тому найкращим для збору вважають традиційний спосіб збирання. Завдяки ручній обробці існує можливість відокремлювати стиглі плоди від ще зелених. Та одразу сортувати перестиглі, які не підходять для приготування кави.

Досвідчені збирачі вручну збирають до 70-ти кг кавових зерен на день.

Механізованим способом такого ефекту досягти не можливо.

Він полягає в наступному: машини-збирачі з вертикальними щітками і вібраторами прикріплюються до кавового дерева, трусять його і, як наслідок, ягоди з дерева осипаються.

На перший погляд зручно та менш затратно, проте ягоди опадають як зрілі так і не зрілі. Окрім того нерідко дерева зазнають травм, травмуються стовбури та гілки.

Кавові дерева вирощують на територіях країн "кавового поясу Землі" - умовної смуги, що розташована вздовж екватора. До яких належать:

  • Південна та Центральна Америка;
  • Африка;
  • Азія;
  • та Австралія.

До прикладу експорт з таких країн, як Бразилія, яка є одним з головних постачальників кави на світовому ринку, відбувається переважно морським та наземним транспортом. Логістичні витрати на переправу великої кількості товару через Атлантичний океан можуть завдати значних витрат виробникам та експортерам.

Існує три методи обробки кавових ягід, кожен з яких впливає на вартість:

  • Сухий, або "натуральний" - шари пульпи видаляються після сушки, через що, зерна зберігають солодкість ягід. Такий метод обробки вважається смачнішим за інші та набагато дорожчим.
  • Митий, або "вологий" - передбачає очищення до сушки, після чого ягоди миють та відлущують залишки.
  • Хані - спочатку виділяється шкірка, проводиться сушка, а потім очистка.

В двох останніх методах для ферментації та змиття слизу, використовують воду. Через що, руйнується структура зерна, вимивається частина кавового смаку та в результаті є менш якісним та дешевшим способом обробки кави.

Для різних способів приготування рекомендують різні методи обробки, так, наприклад, для альтернативних способів заварювання найчастіше радять використовувати сухий метод обробки.

Перед приготуванням міцного espresso, класичного americano, або ж ніжного latte кавові зерна обов'язково необхідно обсмажити за допомогою ростера та перемолоти кавомолкою. Спеціальні пристрої для обсмаження в масштабах підприємств та сам процес так само мають свою ціну. 

Щоб дізнатися більше про обсмаження кави, читайте: Як кава потрапляє до вашої чашки?

Якісне пакування, в свою чергу, диктує свої не менш вагомі витрати.

Пакування не повинно пропускати повітря - це головна вимога. Якщо ж, повітря буде надходити всередину, кава швидко починає втрачати смакові якості. Для свіжо обсмаженої кави наявність дегазуючого клапану обов’язкова.

Отже, як ми бачимо чашка кави, перед тим як потрапити до ваших рук, проходить нелегкий шлях різноманітних факторів.
 
Починаючи від вирощування, з задіянням тисячі людей, до транспортування, придбання та ремонт кавомашин й професійного кавого обладнання,  обсмаження, пакування в брендові упаковки. Кожен з яких незалежно від інших формує фінальну вартість кави, на яку жодним чином не може повпливати виробник або бариста в кав'ярні.