Виробництво кави та зникнення лісів
За даними сайту “Visual Capitalist”, за останні 30 років площа лісів скоротилася на 4 %, або 1 750 000 кв. км. - це приблизно половина площі Індії. Багато лісів знищили в країнах Африки та Південної Америки: в Ефіопії - 11,4%, у Колумбії - 9 %, а найбільше в перерахунку на абсолютні цифри втратила Бразилія - 923 000 кв. км.
Зникнення лісів у перерахованих країнах відбувається, зокрема, через розвиток кавової індустрії. До зникнення лісів призводять кілька процесів у кавовій індустрії:
- Пошук земель під кавові плантації. Спочатку фермери вирощували зернову каву в природному середовищі - у тіні високих дерев, однак, близько 200 років тому ліси під плантації почали вирубувати - це дає змогу висадити більше кавових дерев, при цьому їхня врожайність додатково збільшується, коли вони ростуть під прямим сонячним світлом. Якість кавових зерен на таких плантаціях нижча, ніж на традиційних, проте дохід з урожаю вищий. Так росте робуста, арабіку в більшості країн, як і раніше, вирощують тіньовим способом - у підліску.
- Використання мінеральних добрив. Грунт під відкритими кавовими плантаціями виснажується швидше, тому виробники все частіше додають мінеральні добрива. За їхнього надмірного використання якість грунту погіршується: він на довгі роки стає отруйним та непридатним для вирощування. У підсумку, на місцях колишніх кавових плантацій утворюються пустки або пасовища, а фермери продовжують звільняти нові території від лісів.
- Мита обробка кавових ягід. Ферментація ягід на виробництві призводить до окислення та непридатності грунту. Річ у тім, що при митому способі обробки кавові ягоди поміщають у ферментаційні танки з водою одразу після збору врожаю та депульпації, при цьому в ємностях залишається велика кількість органіки від кави, через що показник кислотно-лужного балансу в них змінюється з 7 до 4-5 pH, а потім використану воду просто виливають у грунт, що призводить до загибелі рослин та комах.
Шляхи розв'язання проблеми збезлісення в кавовому секторі
Заходами збереження лісів у кавовій індустрії опікується наукова спільнота, а дослідження з відновлення тропічних лісів провели вчені Гавайського університету. Вони вибрали дві ділянки землі, на яких у 1950-х роках вирощували каву. На одну з них вивантажили 30 самоскидів кавової м'якоті, другу - залишили незайманою. Уже через два роки на ділянці, обробленій кавовою м'якоттю, виріс невеликий ліс, при цьому друга залишилася зарослою травою. Кавова м'якоть допомогла виростити ліс, тому що через товстий шар відходів не змогла прорости пасовищна трава, а ось насіння дерев змогло легко прорости. Крім того, ділянка збагатилася азотом, вуглецем і фосфором.
Що стосується обробки зерна, то деякі фермери вже перейшли на використання екопульперів - це машини для митої обробки кави, які в кілька разів знижують використання води та, відповідно, забруднення грунту. Багато виробників повністю перейшли на натуральний спосіб, без використання рідин - це не тільки більш екологічно, а й знижує фінансові витрати.